6 tips om alles te weten te komen over het bedrijf waar je solliciteert

World of Ambition

World of Ambition

Je bent op zoek naar die ideale baan. Je wilt natuurlijk werken bij een bedrijf dat bij je past en waar je jezelf kunt ontwikkelen. Een van de eerste stappen die je hierbij onderneemt, is het uitgebreid onderzoeken van het bedrijf waar je solliciteert. Met deze 6 tips weet je alles over jouw toekomstige werkgever.

Bekijk de website van het bedrijf

De website van het bedrijf waar je solliciteert is een uitstekende bron van informatie. Het is belangrijk om uitgebreid te lezen over het productaanbod van het bedrijf, zodat je weet waar het bedrijf zich op richt en wat het te bieden heeft. Daarnaast is het ook zinvol om te lezen over de missie en visie van het bedrijf, om een beeld te krijgen van waar het bedrijf voor staat en waar het naar toe wil groeien. Verder kun je ook de waarden van het bedrijf ontdekken op de website, dit geeft een goed beeld van de bedrijfscultuur. Het is belangrijk om te begrijpen hoe de bedrijfscultuur eruit ziet en of deze aansluit bij jouw waarden en persoonlijke stijl. Als je uitgebreid het bedrijf onderzoekt op de website, zal je een goed beeld hebben van wat het bedrijf vertegenwoordigt en of het een passende match is voor jou.

Lees de nieuwsberichten en persberichten

Het lezen van nieuwsberichten en persberichten is een andere effectieve manier om je helemaal onder te dompelen in het bedrijf waar je solliciteert. Dit geeft je niet alleen een beeld van recente ontwikkelingen binnen het bedrijf, maar ook van hoe het bedrijf zich naar buiten toe presenteert. Dit is belangrijk om te weten, omdat het een indicatie geeft van de manier waarop het bedrijf zich richt op de markt en de branche waarin het actief is. Bovendien kun je ook lezen over de prestaties en successen van het bedrijf, wat kan helpen om een beeld te vormen van de groei en ontwikkeling van het bedrijf. Het is aan te raden om diverse nieuwsbronnen te raadplegen en niet alleen te letten op de berichten gepost op de website van het bedrijf zelf. Dit zorgt voor een objectiever beeld van het bedrijf.

Lees rapporten en onderzoeken

Het lezen van rapporten en onderzoeken over het bedrijf waar je solliciteert, helpt om meer te weten te komen over de financiële gezondheid, de groei en de toekomstplannen van het bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar jaarverslagen, analyse rapporten van financiële instellingen en onderzoeksrapporten over de branche. Hierdoor kun je inzicht krijgen in de prestaties van het bedrijf en de uitdagingen waar het tegenaan loopt. Je kunt ook kijken naar trends en ontwikkelingen binnen de branche en bepalen of het bedrijf een stabiele toekomst heeft en of het bij je toekomstplannen past. Bovendien kun je deze informatie gebruiken tijdens het sollicitatiegesprek om te laten zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf en de branche.

Onderzoek de social media-kanalen

Door het onderzoeken van de social media-kanalen van het bedrijf kom je meer te weten over het bedrijf en de bedrijfscultuur. Kijk hoe het bedrijf zich presenteert op bv Youtube en Vimeo. Veel bedrijven gebruiken social media als platform om te communiceren met hun doelgroep en te laten zien wat er binnen het bedrijf gebeurt. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de posts van het bedrijf, de reacties daarop en de interactie tussen het bedrijf en de volgers. Dit kan je inzicht geven in hoe het bedrijf communiceert en hoe ze omgaan met feedback en vragen van klanten. Bovendien kun je ook zien wat medewerkers en ex-medewerkers van het bedrijf zeggen over het bedrijf en de bedrijfscultuur, wat een indicatie kan zijn van de interne sfeer.

Maak gebruik van review websites

Het bekijken van review websites is een andere manier om meer te weten te komen over het bedrijf waar je solliciteert. Websites zoals Glassdoor of Indeed bevatten recensies van voormalige en huidige werknemers over hun ervaringen met het bedrijf. Door deze recensies te lezen, kun je inzicht krijgen in de bedrijfscultuur, de managementstijl en de werksfeer. Je kunt kijken naar de positieve en negatieve punten die worden genoemd en bepalen of deze aansluiten bij jouw persoonlijkheid en verwachtingen. Het is echter belangrijk om de recensies kritisch te lezen, omdat ze soms subjectief kunnen zijn en niet altijd een volledig beeld geven van het bedrijf. Gebruik ze daarom als aanvulling op andere onderzoeksmethoden.

Praat met mensen die er werken

Probeer in contact te komen met mensen die bij het bedrijf werken. Dit kunnen bijvoorbeeld collega’s of vrienden zijn, maar ook connecties via LinkedIn. Vraag hen naar hun ervaringen binnen het bedrijf en wat zij belangrijk vinden aan het werk. Vraag naar de bedrijfscultuur, de werksfeer en de verwachtingen van de werkgever. Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met je netwerk om te zien of iemand bij het bedrijf werkt of kent, of je kunt via LinkedIn of andere social media-platformen contact maken met mensen die daar werken. Het is ook mogelijk om deel te nemen aan evenementen georganiseerd door het bedrijf of om een afspraak te maken voor een informatiegesprek. Tijdens deze gesprekken kun je vragen stellen over de werkzaamheden, de verwachtingen en de bedrijfscultuur, en je kunt kennismaken met mensen die er werken en een beeld krijgen van de werksfeer. Op deze manier kun je bepalen of het bedrijf echt bij je past en of je er gelukkig zou kunnen werken.

Door deze stappen te volgen, kun je uitgebreid en systematisch onderzoek doen naar het bedrijf waar je solliciteert en zo goed voorbereid aan de sollicitatie beginnen. Hierdoor verhoog je de kans op een succesvolle sollicitatie en een geschikte baan. Denk eraan: een goede voorbereiding is het halve werk!

4/5 - (1)

Meer artikelen

De pomodoro techniek: een effectieve manier om productiever te zijn

De Pomodoro Techniek: een effectieve manier om productiever te zijn

In een wereld waarin we continu worden afgeleid door notificaties op onze telefoon, e-mails en andere onverwachte onderbrekingen, kan het lastig zijn om gefocust te blijven op de taak die voor ons ligt. Gelukkig zijn er verschillende technieken die ons kunnen helpen onze productiviteit te verhogen en ons te concentreren op wat er echt toe doet.

Time management: haal het beste uit je dag

Time management: haal het beste uit je dag

Als je je tijd efficiënt kunt indelen, kun je meer werk verzetten en voel je je minder gestrest. Het is dus van groot belang om je tijd goed te managen. Door je tijd effectief in te delen, kun je productiever zijn, deadlines halen en tegelijkertijd je werk-privébalans behouden. In dit artikel geven we enkele tips om je te helpen bij het managen van je tijd.

Zelfreflectie: Begrijp jezelf beter en groei

Zelfreflectie: begrijp jezelf beter en groei

Zelfreflectie is een belangrijke vaardigheid die je helpt om bewuster te worden van je eigen gedrag, gedachten en gevoelens. Het is een manier om jezelf te begrijpen, om te leren van je ervaringen en om gericht te werken aan je persoonlijke groei. Door regelmatig te reflecteren, kun je je sterke punten ontdekken en versterken, terwijl je tegelijkertijd je zwaktes kunt erkennen en eraan kunt werken.

Scroll naar boven