Groeien en ontwikkelen in je eerste baan: de leercyclus en de 4 leerfasen van Maslow

World of Ambition

World of Ambition

Je staat aan het begin van je loopbaan en je hebt nog veel te leren. Om te kunnen groeien en ontwikkelen in je eerste baan, is het belangrijk om te begrijpen hoe je het beste kunt leren en wat je nodig hebt om gemotiveerd te blijven. In dit artikel bespreken we daarom de leercyclus en de 4 leerfasen van Maslow en hoe je deze kunt toepassen in je eerste baan.

De leercyclus van Kolb

De leercyclus is een bekende manier om het leerproces te beschrijven. Het bestaat uit vier fasen: ervaren, reflecteren, conceptualiseren en experimenteren.

  1. In de fase van ervaren doe je nieuwe ervaringen op
  2. in de fase van reflecteren denk je na over wat je hebt ervaren
  3. in de fase van conceptualiseren probeer je te begrijpen wat je hebt ervaren
  4. in de fase van experimenteren ga je het geleerde in de praktijk brengen.

De 4 leerfasen van Maslow

Maslow is bekend van zijn theorie over de behoeftehiërarchie. Hierin beschrijft hij de verschillende behoeften van mensen en hoe deze behoeften elkaar opvolgen. In zijn latere werk heeft Maslow ook de 4 leerfasen beschreven die mensen doorlopen bij het leren:

  1. Onbewust onbekwaam: in deze fase weet je niet dat je iets niet weet.
  2. Bewust onbekwaam: in deze fase realiseer je je dat je iets niet weet.
  3. Bewust bekwaam: in deze fase weet je wat je moet leren en oefen je om dit onder de knie te krijgen.
  4. Onbewust bekwaam: in deze fase beheers je de vaardigheid zonder er bewust bij stil te staan.

Hoe pas je dit toe in je eerste baan?

Als net afgestudeerde HBO/WO-er sta je waarschijnlijk nog in de fase van bewust onbekwaam. Je beseft dat er veel is dat je nog niet weet en dat je nog veel moet leren om je nieuwe baan goed uit te voeren. Om de leercyclus en de 4 leerfasen van Maslow toe te passen in je eerste baan, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Ervaren: Ga aan de slag en probeer nieuwe dingen uit. Maak fouten en leer hiervan.
  2. Reflecteren: Neem de tijd om na te denken over wat je hebt geleerd en wat je nog niet weet. Vraag feedback aan collega’s en leidinggevenden.
  3. Conceptualiseren: Probeer te begrijpen wat je hebt geleerd en wat je nog moet leren. Maak een plan om je vaardigheden te ontwikkelen.
  4. Experimenteren: Ga aan de slag met het ontwikkelen van je vaardigheden en pas deze toe in je werk. Blijf leren en groeien.

Door deze stappen te volgen, kun je jezelf ontwikkelen en groeien in je nieuwe functie. Je leert nieuwe vaardigheden en bouwt kennis en ervaring op. Het is belangrijk om te onthouden dat leren een continu proces is en dat je nooit uitgeleerd raakt.

Naarmate je groeit in je nieuwe baan, zul je merken dat je door de verschillende leerfasen van Maslow gaat. In het begin ben je waarschijnlijk nog bewust onbekwaam en realiseer je je dat er veel is dat je nog niet weet. Naarmate je meer leert, reflecteert en oefent, zul je bewust bekwaam worden en zul je merken dat je vaardigheden verbeteren. Uiteindelijk zul je onbewust bekwaam worden en zul je je vaardigheden zonder er bewust bij stil te staan toepassen in je werk. Dan kan het tijd worden om meer taken en verantwoordelijkheden te krijgen of voor de volgende stap in je carrière.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat het ontwikkelen van vaardigheden en kennis niet alleen afhankelijk is van jezelf, maar ook van je omgeving. Zorg ervoor dat je in een stimulerende werkomgeving werkt waarin je kunt groeien en ontwikkelen. Dit kan door regelmatig feedback te vragen, te overleggen met collega’s en leidinggevenden, en door actief deel te nemen aan trainingen en workshops.

Beoordeel post

Meer artikelen

Loopbaan profiel

(Loop)baanprofiel

Jouw (loop)baan profiel bestaat uit een combinatie van hetgeen je te bieden hebt (persoonlijk profiel oftewel ‘ken jezelf’) en hetgeen er gevraagd wordt (arbeidsmarkt). Hoe beter je in staat bent beide te verwoorden, hoe beter je in staat zult zijn een match te maken en een passende baan te vinden. Je bepaalt in die zin “jouw eigen arbeidsmarkt”.

Netwerken: hoe je een krachtig netwerk opbouwt en onderhoudt

Een sterk netwerk kan van onschatbare waarde zijn bij het vinden van een baan en het maken van carrière. Door het opbouwen en onderhouden van relaties met professionals in jouw vakgebied, vergroot je niet alleen je kansen op het vinden van nieuwe kansen, maar krijg je ook toegang tot waardevolle informatie en ervaringen die je kunnen helpen je doelen te bereiken. Maar hoe bouw je een effectief netwerk op?

10 gouden tips voor je sollicitatie: van voorbereiding tot succes!

10 gouden tips voor je sollicitatie: van voorbereiding tot succes!

Solliciteren is spannend, maar het is ook een unieke kans om jezelf te presenteren en te laten zien wat je waard bent. Als bijna afgestudeerde of pas afgestudeerde HBO’er of WO’er wil je er natuurlijk op je best uitzien tijdens een sollicitatie. Maar hoe bereid je je het beste voor? In dit artikel geven we je 10 handige tips voor een sollicitatie. Van het uitgebreid onderzoeken van het bedrijf tot het weergeven van je sterkte en zwakte punten.

Scroll naar boven