Netwerken: hoe je een krachtig netwerk opbouwt en onderhoudt

World of Ambition

World of Ambition

Een sterk netwerk kan van onschatbare waarde zijn bij het vinden van een baan en het maken van carrière. Door het opbouwen en onderhouden van relaties met professionals in jouw vakgebied, vergroot je niet alleen je kansen op het vinden van nieuwe kansen, maar krijg je ook toegang tot waardevolle informatie en ervaringen die je kunnen helpen je doelen te bereiken. Maar hoe bouw je een effectief netwerk op?

Netwerken klinkt best intimiderend. Vooral omdat we rondlopen met de gedachte: “je maakt maar 1 keer een eerste indruk”. Dus moet het allemaal op dat netwerkmoment gebeuren. Maar netwerken is zoveel meer dan alleen ‘netwerken’. Het is vooral belangrijk om je netwerk te onderhouden. Besteed dus ook genoeg aandacht aan de mensen die je al kent, in plaats van alleen op zoek te gaan naar nieuwe contacten.

Hieronder nog een paar tipsom succesvol te netwerken:

  1. Wees proactief: Wacht niet tot je een baan zoekt om te beginnen met netwerken. Begin zo vroeg mogelijk en blijf het onderhouden, zelfs als je momenteel tevreden bent met je baan.
  2. Gebruik sociale media: LinkedIn is een waardevol hulpmiddel voor het opbouwen van een professioneel netwerk. Wees actief op het platform en maak gebruik van de functies, zoals het delen van interessante artikelen en het deelnemen aan discussies.
  3. Ga naar evenementen: Netwerken op evenementen kan een effectieve manier zijn om professionals te ontmoeten. Zoek naar evenementen in jouw vakgebied en ga erheen. Wees voorbereid met visitekaartjes en wees niet bang om mensen aan te spreken.
  4. Vraag om advies: Mensen vinden het vaak leuk om te helpen en hun ervaringen te delen. Als je iemand bewondert in jouw vakgebied, vraag dan om advies. Dit kan leiden tot waardevolle connecties en nieuwe kansen.
  5. Onderhoud je netwerk: Het is belangrijk om contact te onderhouden met de mensen in jouw netwerk. Stuur bijvoorbeeld af en toe een e-mail of nodig hen uit voor een kopje koffie. Zorg ervoor dat je interesse toont in hun werk en hen op de hoogte houdt van jouw eigen prestaties en carrièredoelen.

Een groot netwerk kan van onschatbare waarde zijn bij het vinden van een baan en het maken van carrière. Het is echter niet altijd gemakkelijk om een netwerk op te bouwen en te onderhouden. Gelukkig zijn er verschillende netwerken en verenigingen waar pas afgestudeerde HBO/WO-ers zich bij kunnen aansluiten om hun netwerk te vergroten en nieuwe contacten te leggen.

Jong Management is bijvoorbeeld een netwerk voor jonge managers en ondernemers. Het biedt een platform voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, netwerkmogelijkheden en het delen van kennis en ervaringen. De website van Jong Management is te vinden op https://www.jongmanagement.nl/.

JCI Nederland, ook bekend als Junior Chamber International, is een wereldwijd netwerk van jonge professionals en ondernemers. JCI Nederland organiseert trainingen, conferenties en projecten die gericht zijn op persoonlijke groei, zakelijke ontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid. Meer informatie is te vinden op https://www.jci.nl/.

Naast algemene netwerken kun je je ook aansluiten bij specifieke beroepsverenigingen

Do’s en Don’ts

Er is een aantal do’s en don’ts waar je rekening mee kunt houden bij het netwerken:

Do’s:

  • Wees oprecht geïnteresseerd in de persoon waarmee je praat. Stel vragen en luister aandachtig naar wat hij of zij te zeggen heeft.
  • Zorg dat je een duidelijke elevator pitch hebt, waarin je kort en krachtig kunt vertellen wie je bent en wat je doet.
  • Geef iets van waarde aan de persoon met wie je praat, bijvoorbeeld een interessant artikel of een handige tip.
  • Bedank de persoon voor zijn of haar tijd en vraag om een visitekaartje of connect via Linkedin om contact te houden.

Don’ts:

  • Probeer niet te hard indruk te maken, het gaat erom dat je een oprechte connectie maakt.
  • Onderbreek de ander niet en laat hem of haar uitpraten.
  • Gebruik geen vage of onduidelijke termen in je elevator pitch. Houd het kort en bondig.
  • Geef geen ongevraagd advies of stel geen persoonlijke vragen die niet relevant zijn voor het gesprek.

Houd deze tips in gedachten tijdens het netwerken en je zult merken dat je betekenisvolle contacten kunt leggen en waardevolle relaties kunt opbouwen.

Kortom, netwerken is een essentiële vaardigheid voor iedereen die carrière wil maken. Door proactief te zijn, gebruik te maken van sociale media, evenementen bij te wonen, om advies te vragen en je netwerk te onderhouden, kun je een krachtig netwerk opbouwen dat je kan helpen bij het vinden van nieuwe kansen en het behalen van succes in je carrière.

Beoordeel post

Meer artikelen

Groeien en ontwikkelen in je eerste baan: de leercyclus en de 4 leerfasen van Maslow

Groeien en ontwikkelen in je eerste baan: de leercyclus en de 4 leerfasen van Maslow

Je staat aan het begin van je loopbaan en je hebt nog veel te leren. Om te kunnen groeien en ontwikkelen in je eerste baan, is het belangrijk om te begrijpen hoe je het beste kunt leren en wat je nodig hebt om gemotiveerd te blijven. In dit artikel bespreken we daarom de leercyclus en de 4 leerfasen van Maslow en hoe je deze kunt toepassen in je eerste baan.

Verrassende bijvangsten van irritaties: de kernkwadranten van Ofman

Verrassende bijvangsten van je grootste irritaties: de kernkwadranten van Ofman

Je hebt vast wel eens te maken gehad met mensen die je enorm irriteerden, of het nou op het werk of privé was. Maar in plaats van deze mensen te vervloeken, kun je leren hoe je dit soort situaties op een positieve manier benut. Laten we samen onderzoeken hoe we kunnen groeien en ontwikkelen door te leren van onze irritaties!

Doelen stellen: Haal het maximale uit je leven

Doelen stellen: haal het maximale uit je leven

Iedereen heeft dromen en ambities in het leven, maar zonder een plan en doelen kan het moeilijk zijn om deze te bereiken. Doelen stellen is een krachtige manier om jezelf te motiveren en om stappen te zetten om je dromen te verwezenlijken. Maar hoe stel je haalbare doelen en hoe bereik je deze?

Scroll naar boven