Verrassende bijvangsten van je grootste irritaties: de kernkwadranten van Ofman

World of Ambition

World of Ambition

Je hebt vast wel eens te maken gehad met mensen die je enorm irriteerden, of het nou op het werk of privé was. Maar in plaats van deze mensen te vervloeken, kun je leren hoe je dit soort situaties op een positieve manier benut. Laten we samen onderzoeken hoe we kunnen groeien en ontwikkelen door te leren van onze irritaties!

Kernkwaliteiten en zo

Elke persoon heeft kwaliteiten die met samengaan met uitdagingen, valkuilen en allergieën.
Je talenten (kernkwaliteiten) zijn dingen die jij gemakkelijk en van nature doet. Ze komen moeiteloos bij jou naar boven, je bent er sterk in en je geniet ervan ze te doen.

Bijbehorende vragen:

  • Wat waarderen / bewonderen anderen in mij?
  • Wat vind ik heel gewoon / vanzelfsprekend om te doen?
  • Wat moedig ik anderen aan om te doen, waar stimuleer ik anderen in, of wat eis ik van anderen?

Valkuilen

Je valkuilen zijn jouw ‘doorgeschoten’ talenten’: dingen die je gemakkelijk doet, maar die niet altijd in jouw voordeel werken. Bijbehorende vragen:

  • Wat verwijten anderen mij vaak?
  • Wat doe ik als ik onder druk sta of gestrest ben?
  • Welk gedrag rechtvaardig ik van mijzelf?

Uitdagingen

Je uitdagingen zijn dingen die je graag beter zou willen doen, maar waar je moeite mee hebt. Wil je jouw valkuil voorkomen, dan zul je werk moeten maken van jouw uitdaging.
Bijbehorende vragen:

  • Welke kwaliteit mis ik in mijzelf, wat doe ik te weinig of kost mij veel moeite om te doen?
  • Wat wensen anderen mij toe?
  • Wat bewonder ik in anderen?

Allergieën

Je allergieën zijn zaken die je vermijdt en waar je je niet comfortabel bij voelt.
Bijbehorende vragen:

  • Aan welk gedrag (van anderen) heb ik een hekel , ‘haat’ ik, of kan ik behoorlijk boos om worden?
  • Welk gedrag zou je bij jezelf verafschuwen?
  • Waarover vinden anderen dat jij je te veel opwindt?

Door je bewust te zijn van deze kernkwadranten, kun je beter begrijpen hoe jij functioneert in verschillende situaties en hoe je je sterke punten het beste kunt inzetten om beter te presteren en te groeien.

 

 

Tot zover de theorie,

hoe werkt dit dan in de praktijk?

 

Voorbeeld

Iemand met een kernkwaliteit daadkracht wil altijd actie ondernemen, is niet bang om beslissingen te nemen en deze meteen uit te zetten. Het zijn de aanjagers en motivatoren in een team. Deze daadkracht kan ook een valkuil vormen: te impulsief handelen of je zin doordrammen. Een uitdaging voor deze persoon is om meer geduld op te brengen. Daadkrachtige personen zijn allergisch voor passieve, afwachtende mensen.

 


 

Nog wat voorbeelden

 

TalentValkuilUitdagingAllergie
zorgvuldigheidperfectionismeloslatenslordigheid
gedrevenheidfanatismerelativerenongemotiveerd
consequentstarheidflexibelmet alle winden meewaaien
daadkrachtigdrammeriggeduldpassiviteit
anticiperencontrolfreakrelativerenapathie
betrokkenbemoeizuchtigloslatenonverschilligheid
kritischoordelendbehoedzaamlaissez faire
zelfstandigeinzelgängersamenwerkenafhankelijk
zelfverzekerdarrogantiebescheidenheidmiddelmatigheid
empatischsentimenteelbeschouwendafstandelijk

 

Zelf aan de slag

Het is waardevol om je kernkwadranten te ontdekken. Ken je jouw kernkwaliteiten, dan helpt dit om een duidelijk beeld te krijgen van waar je sterk in bent, wat je graag doet en waar je talenten liggen. Het benoemen van jouw kernkwaliteiten en bewust worden van jouw valkuilen, uitdagingen en allergieën, is een mooi instrument bij het voorbereiden van je sollicitatie en in jouw omgang met anderen.

Om aan de slag te gaan benoem je een of meerdere kernkwaliteiten, valkuilen allergieën of uitdagingen van jezelf. Van daaruit vul je het kwadrant verder in. Gebruik bijbehorende vragen mocht je vastlopen.

Joepie, een irritante collega!

Als net afgestudeerde HBO/WO werkzoekende is het belangrijk om te weten hoe je het meeste uit je werk kunt halen. Ofman’s Kernkwadranten bieden daarbij een uniek perspectief: in plaats van te denken over mensen die je irriteren als problemen, kun je verder kijken en hun onderliggende talent zien. Omdat jij jouw collega met andere ogen bekijkt, kan dit je relatie met haar of hem verbeteren

Dus je hebt een collega die je mateloos irriteert met zijn manier van doen. Volgens Ofman betekent dit dat deze collega beschikt over een eigenschap waar jij minder sterk in bent. Door hier bewust mee om te gaan, kun je deze kwaliteit bij jezelf ontwikkelen en zo groeien als professional.

Dus, ja, joepie, een irritante collega! Zie hen niet als obstakel, maar als kans om jezelf verder te ontwikkelen. Laat je niet beperken door je allergieën en leer juist van de talenten van anderen. Je zult versteld staan van de groei die jij kunt realiseren!

5/5 - (1)

Meer artikelen

Netwerken: hoe je een krachtig netwerk opbouwt en onderhoudt

Een sterk netwerk kan van onschatbare waarde zijn bij het vinden van een baan en het maken van carrière. Door het opbouwen en onderhouden van relaties met professionals in jouw vakgebied, vergroot je niet alleen je kansen op het vinden van nieuwe kansen, maar krijg je ook toegang tot waardevolle informatie en ervaringen die je kunnen helpen je doelen te bereiken. Maar hoe bouw je een effectief netwerk op?

Leiderschap: Het vermogen om anderen te inspireren en te motiveren

Leiderschap: het vermogen om anderen te inspireren en te motiveren

Leiderschap is een vaardigheid die vaak geassocieerd wordt met managers en CEO’s, maar het is ook een vaardigheid iedereen kan ontwikkelen. Leiderschap gaat niet alleen over het aansturen van anderen, maar ook over het leiding geven aan jezelf en het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen succes.

10 gouden tips voor je sollicitatie: van voorbereiding tot succes!

10 gouden tips voor je sollicitatie: van voorbereiding tot succes!

Solliciteren is spannend, maar het is ook een unieke kans om jezelf te presenteren en te laten zien wat je waard bent. Als bijna afgestudeerde of pas afgestudeerde HBO’er of WO’er wil je er natuurlijk op je best uitzien tijdens een sollicitatie. Maar hoe bereid je je het beste voor? In dit artikel geven we je 10 handige tips voor een sollicitatie. Van het uitgebreid onderzoeken van het bedrijf tot het weergeven van je sterkte en zwakte punten.

Scroll naar boven